Vandaag reviewen we een bookmaker voor de fijnproever. Niet de volgende allround-dertien-in-dozijn bookmaker die op de Nederlandse markt verschijnt, maar een buitenbeentje. Een bookmaker die een niche bedient, een niche die in Nederland te weinig aandacht krijgt. Een bookmaker voor een sport gemaakt voor weddenschappen.Er is weinig ruchtbaarheid gegeven aan de lancering van ZEturf. We zien ZEturf ook niet concurreren op billboards en televisiespotjes met een TOTO of Betcity. Daarom extra belangrijk dat we vandaag aandacht geven aan dit fenomeen in deze ZEturf review; de bookmaker gericht op paardenrennen. We hopen dat ZEturf in Nederland een trend zet, die van wedden op paardenrennen. Het is immers (al is dit onze bescheiden mening) de meest elegante sport om op in te zetten. En met een rijke geschiedenis:

Geschiedenis ZEturf

Voor we de geschiedenis van ZEturf zelf behandelen is het wellicht goed om kort de geschiedenis van (wedden op) paardenrennen te behandelen. De paardensport kreeg z’n moderne vorm in de negentiende eeuw en werd ongelofelijk populair na de eerste wereldoorlog. De roaring twenties zijn het decennium voor de paardensport. Je ziet dit terug in veel populaire cultuur over deze tijd, zoals films en series. Paardenrennen hield deze populariteit in bijna alle westerse landen tot en met de jaren ‘50. Vanaf dit moment nam de ontwikkeling in de autosport een vlucht en loste het paardenrennen af als de sport met de meeste paardenkrachten.  

Dat de paardensport in de luwte kwam, kon niet voorkomen dat Emmanuel de Rohan Chabot in 2000 Zeturf France Limited oprichtte. Deze Fransman met adellijk aandoende naam is inderdaad afkomstig uit een grote familie van Franse aristocraten (de Rohan Chabot). Niet vies van zakendoen creëerde deze adel/zakenman ZEturf, een gespecialiseerde site gericht op advies rond paardenrennen.

Hoewel een mooie informatieve site, besloot Emmanuel in 2004 zijn activiteit uit te breiden en een online paardenrennen bookmaker te lanceren. ZEturf werd daarmee de eerste online concurrent van Pari Mutuel Urbain, tot dan toe de monopolist op paardenweddenschappen in Frankrijk.

Daar stopt het verhaal van deze ambitieuze jonkheer niet. Tien jaar later verkreeg ZEturf een licentie in Malta om ZEbet te beginnen. De allround bookmaker die óók onlangs in Nederland legaal is geworden. 

Licenties 

We weten dat de aanvraag voor een licentie voor ZEturf al een tijdje bij de KSA lag, maar in eerste instantie werd afgekeurd. Dit leverde het Franse bedrijf zo’n zes maanden vertraging op. Iets wat ZEbet ongetwijfeld marktaandeel kost. Voor ZEturf is de impact minder groot, want tot dusver heeft ZEturf een monopolie op paardenrennen in Nederland (tevens doordat ze in 2020 de enige concurrent Runnerz hebben overgenomen). Dat wil niet zeggen dat je nergens anders paardenrennen in het aanbod vindt. Denk bijvoorbeeld aan Bingoal en bet365; bookmakers uit landen waar paardenrennen een stuk meer leeft dan hier. Een dedicated paardenrennen bookmaker met alle races en enkel paardenrace promoties vind je echter alleen bij ZEturf. We weten niet welke aanvullende eisen de KSA oplegt voor een paardenrennen bookmaker site. De KSA kennende zijn de eisen fors. Naast de licentie van de Nederlandse Kansspelautoriteit is ZEturf in bezit van een licentie van de Online Gaming Regulatory Authority (ARJEL) en de Belgische Kansspelcommissie. Omdat buitenlandse bookmakers meestal hun website kopiëren naar de Nederlandse url, krijg je ook alle voordelen mee die de licenties eisen in andere landen. Licenties stapelen, wij houden ervan.

Website & Interface

Als je van paarden houdt is ZEturf.nl waarschijnlijk een verademing. In vergelijking met een ‘reguliere’ bookmaker sta je hier direct tot in je knieen tussen het hooi en de modder. Op de homepage vind je direct alle races van de dag per land. Er is in vergelijking met een algemene bookmaker meer informatie te vinden over wedden op paardenraces. Er is nieuws, een podcast, voorbeschouwingen en uitgelichte wedstrijden. Eigenlijk zou iedere sport zijn eigen ZEturf moeten hebben. Je bent direct veel meer betrokken bij de sport. Op Wed Meesters vind je gelukkig van bijna alle sporten uitgebreide informatie; we aim to please!

Wed markten

Dat je enkel kunt inzetten op paardenrennen mag geen verrassing zijn. De enige nuance in wedstrijden is het verschil tussen Draf (span) of Monté (rijder) races. Van ieder evenement zie je hoeveel races er zijn, wie de deelnemers zijn, en welke wed markten mogelijk zijn. Je ziet de conditie van de baan en de weersomstandigheden. Ook kun je de data van alle deelnemers opvragen. Al deze informatie maakt waarom ZEturf echt van toegevoegde waarde is op een reguliere bookmaker wanneer je wil wedden op paardenrennen.

Live wedden

Live wedden is er niet bij. Daarvoor gaat een race te snel. Je kunt inzetten op een race tot vlak voor de start. Wel voorziet ZEturf van een livestream van alle races als je eenmaal een account hebt aangemaakt. Hoewel je dus niet live kunt inzetten, kun je wel live genieten van de spanning van je weddenschap!

Promoties

ZEturf biedt alle nieuwe spelers tot €60 speeltegoed in de vorm van 100% stortingsbonus tot €30 op je eerste storting en 10% cashback tot €30 op al je weddenschappen in de eerste 30 dagen. Een originele bonusstructuur, waar je wordt aangezet om te wedden zonder direct aan allerlei rondspeelvoorwaarden te hoeven voldoen.

Naast de welkomstbonus geeft ZEturf bij iedere inzet zogenoemde ZEmiles weg. Een soort spaarpunten (of loyaliteitspunten) waarmee je mooie prijzen kunt verdienen. Op ZEturf kun je op sommige dagen dubbele ZEmiles verdienen op je weddenschappen. 

Tot slot vind je op ZEturf paardenrace gerelateerde promoties. Zo worden er bij sommige evenementen gegarandeerde jackpots uitgedeeld. Voorspel jij een race goed? Dan word je extra beloond op basis van inleg. Weddenschappen van €1 dingen al mee voor de jackpot die in zijn totaliteit kan oplopen tot €20.000.

Betaalmethoden

Was ZEturf in oktober 2021 gestart, dan had deze review wat betreft betaalmethoden een optimistischere toon dan nu. Op Zeturf vind je namelijk iDEAL, VISA en Mastercard. In 2021 was dit nog volledig in lijn met de rest, maar ondertussen zijn er bookmakers bijgekomen die ook PayPal of Hipay aanbieden. De wereld draait door en ZEturf moet meedraaien. Ze hebben de luxe een monopolie te hebben op paardenrennen, maar dat mag geen excuus zijn om lui te worden. Maak jij gebruik van iDEAL of een creditcard? Dan heb je een broertje dood aan dit verhaal en moet je gewoon lekker bij ZEturf spelen en deze muggenzifterij negeren.

Klantenservice

Vind maar eens klantenservicemedewerkers die Nederlands spreken en verstand hebben van wedden op paardenraces in deze arbeidsmarkt. Geen sinecure. Ze doen hun best bij ZEturf. Dat is het meest eerlijke oordeel dat we nu kunnen geven. Er is personeel geworven dat nog een beetje onwennig is in het beantwoorden van vragen. Ze zijn vriendelijk, maar daarmee ben je niet altijd geholpen. We zullen het over een paar maanden nog een keer proberen, dan hebben de medewerkers hopelijk meer ervaring.

Bij ZEbet kun je chatten via whatsapp, wat we nog niet eerder hebben gezien en eigenlijk wel heel chill vinden. Deze mogelijkheid heb je bij ZEturf niet. Je kunt wel telefonisch contact opnemen waarna je door een bandje naar een medewerker van ofwel ZEturf ofwel ZEbet wordt doorverwezen. Wil je een document meesturen, dan kan dit via het contactformulier op de site.

Veiligheid en betrouwbaarheid

ZEturf is een vrij oude site. Dat zie je soms terug in het design. Ze zijn immers al in 2000 begonnen met ZEturf. Dit hoeft niet te betekenen dat de site gevoelig is voor aanvallen, maar een disclaimer als deze is wel opvallend: Disclaimer: ZEturf.nl wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld en regelmatig geactualiseerd. Desondanks kan ZEturf niet garanderen dat de informatie compleet, actueel of accuraat is. ZEturf aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade of nadeel ontstaan door gebruik van de informatie die op deze site te vinden is.

Verantwoord spelen is wel iets waar ZEturf zekerheid biedt. Je kunt vrij simpel via je account een verzoek doen tot zelfuitsluiting. Je kunt je laten uitsluiten voor een periode naar keuze, maar minimaal 7 dagen. Weet je zeker dat je nooit meer wil spelen, dan kun je zelfs je account permanent laten sluiten. Denk hier goed over na, want dit proces is onomkeerbaar.

SPEEL NU