Inleiding

Nederland heeft veel kansspelen. Het aantal loterijen waaraan je kan meedoen in ons land groeit met de dag. Zo kan je meespelen met je postcode als lotnummer, maar je kan ook meespelen met je bankrekeningnummer als lotnummer.

Dan zijn er ook nog de loterijen waarbij je lotnummer samen met een serienummer bepaalt of jij geluk hebt. Je mag dan denken aan de Staatsloterij waarbij maandelijks vele Nederlanders hun geluk beproeven.

Al deze loterijen die we tot nu toe noemden hebben één ding gemeenschappelijk; het draait allemaal om geluk hebben. Jouw lotnummer moet maar net getrokken worden als prijswinnaar.

Een kansspel waarbij het draait om strategie is de TOTO, ook wel bekend als de Lotto. Hierbij gok je op voetbaluitslagen; je moet dus kunnen inschatten hoe ieder team zal presteren om je winst te pakken. De TOTO is, kortom, een spel voor de echte liefhebbers van een voetbalwedstrijd.

Hoe werkt de TOTO

Wanneer je meedoet met de TOTO hoef je niet te voorspellen hoeveel punten een voetbalteam zal scoren. Het gaat erom dat je voorspelt wie er wint, of dat er gelijkspel plaatsvindt. De scores op het TOTO formulier zijn eenvoudig: wint het voetbalteam wat thuis speelt, dan vul je een ‘1’ in. Wint het voetbalteam wat uit speelt, dan vul je een ‘2’ in. Wordt er echter gelijk gespeeld, dan vul je een ‘X’ in.

Er is echter ook de mogelijkheid om te wedden op een bepaalde score zoals ‘2-1’ . Hiermee verminder je weliswaar je winstkansen, maar de hoogte van je winst verhoog je wel wanneer je de score juist hebt voorspeld. De TOTO, beter bekend als de Lotto, is dus een ideale manier om een weekend prof voetbal te kijken op de bank nog net wat interessanter te maken.

De geschiedenis van de TOTO

Gokken op voetbalwedstrijden is helemaal niets nieuws. Zolang er gevoetbald wordt door professionele teams worden er al weddenschappen afgesloten op de wedstrijden zelf. Niets is immers zo spannend voor een voetbaltoeschouwer als je geluk beproeven terwijl je bij een voetbalwedstrijd langs de lijn staat.

De KNVB is dan ook de grondlegger van de TOTO. In 1956 werd begonnen met de totopool:  het was een voetbalpool die door de clubs zelf onderling werd georganiseerd. Om mee te kunnen spelen was het dus nodig dat je lid was van de voetbalclub of van de KNVB.

Daar waar de TOTO klein begon, met lage bedragen die werden ingezet, werd het al snel ontdekt door de meer gefortuneerde voetbal supporters, waardoor er steeds grotere bedragen in omgingen. Op het moment dat er louche partijen in het spel werden betrokken kwam het Ministerie van Justitie met een voorstel om het wedden  te gaan verbieden.

Het ontstaan van de TOTO

In 1960 werd de regelgeving op de Loterijwet veranderd. Er werden strakke regels vastgelegd waar de TOTO spelers zich aan moesten gaan houden. Dit gebeurde om de spelers te beschermen maar ook om criminele activiteiten binnen het oude systeem te stoppen.

Stichting De Nationale Sporttotalisator  organiseerde de TOTO die op dat moment landelijk werd vastgelegd. De deelnemers zelf konden nog steeds behoorlijk grote bedragen winnen wanneer ze de uitslagen juist hadden voorspeld, maar een groot deel van de opbrengst ging vanaf dat moment wel naar de Voetbalbond, de KNVB.

De TOTO uitslagen werden jarenlang voorgelezen in het radioprogramma ‘Langs de Lijn’ door presentator Frits van Turenhout. De deelnemers konden hun formulier inleveren bij de sigarenhandel in hun eigen dorp of stad. Op die manier maakte iedereen gelijke kansen.

Wat is de TOTO nu eigenlijk

De TOTO is dus een kansspel waarbij deelnemers inzetten op de winst, verlies of gelijkspel van voetbalteams. Hierbij draait het in eerste instantie om het voorspellen van de uitslagen van wedstrijden in de Eerste divisie of de Ere divisie, maar sinds de opkomende populariteit van het buitenlandse voetbal kan er ook op veelbekeken buitenlandse voetbalwedstrijden worden ingezet.

De TOTO is een kansspel wat wekelijks wordt gespeeld; als je deel wil nemen krijg je een formulier mee waarop jij de scores van de voetbalwedstrijden van die week kan voorspellen. Bij het voorspellen van die scores komt behoorlijk wat tactisch inzicht kijken; je kijkt naar de kwaliteiten van de beide voetbalteams die tegenover elkaar staan en aan de hand daarvan bepaal je de winstkansen. Ook moet je kijken of de wedstrijd uit of thuis wordt gespeeld.

Een wedstrijd die thuis wordt gespeeld zal vaak een ander publiek naar de wedstrijd trekken dan een wedstrijd die uit wordt gespeeld. Vaak heeft het thuis spelende voetbalteam een grotere schare fans achter zich staan om hun aan te moedigen tijdens de wedstrijd.

Hoe werkt de deelname precies

Wanneer je wil deelnemen aan de TOTO hoef je dus niet, zoals in het verleden, lid te zijn van de KNVB of van een voetbalclub. Iedere Nederlander die een gokje wil wagen op de voetbalwedstrijden mag meedoen. De TOTO geeft zijn deelnameformulier uit via vaste verkooppunten. Je kan naar de plaatselijke rookwarenhandel gaan om je deelnameformulier te laten invullen, maar je kan TOTO formulieren tegenwoordig ook kopen bij nagenoeg iedere grote supermarkt of bij een tankstation.

De uitbetalingen van de winsten hierbij gebeuren bij kleine bedragen bij een uitgiftepunt van de formulieren. Wanneer er sprake is van een heel groot winstbedrag – iets wat nauwelijks voorkomt bij de TOTO – zal dit gebeuren vanuit de organisator; De Lotto.

Voor wie is de TOTO bedoeld

De sporttoto was van oudsher een loterij die werd georganiseerd onder alle leden van voetbalclubs en hun vaste aanhang. Bij het oude systeem kwam het echter nog wel eens voor dat er jonge leden deelnamen aan de loterij die de gevolgen van hun daden niet goed overzagen. Hierdoor leidde de voetbaltoto in sommige uitzonderlijke gevallen tot gokverslaving.

Gokverslaving is natuurlijk een zaak waar de KNVB niet mee geassocieerd wil worden. Sport moet fair play blijven, en de deelname aan een kansspel is alleen bestemd voor meerderjarigen die zelf in staat zijn om de gevolgen van hun beslissingen te dragen. Om gokverslaving tegen te gaan is dan ook in de Wet op de kansspelen vastgelegd dat de deelnemers aan een kansspel – waar de TOTO dus ook onder valt – voor de wet meerderjarig, dus boven de 18 jaar moeten zijn.

Daarnaast is het aan de beoordeling van de verkooppunten zelf of iemand mag deelnemen aan de tototrekking. Iemand die onder invloed is van drank of drugs kan nog wel eens de deelname worden ontzegd.

Sporttoto is voor iedereen die van een gokje houdt

Je hoeft dus geen specifieke voetbal liefhebber te zijn om deel te nemen aan de TOTO. Dit in tegenstelling tot de tijd dat de voetbaltoto nog in de kinderschoenen stond, waarbij alleen mensen die aangesloten waren bij de voetbalbond, de KNVB, en mensen die stonden ingeschreven bij een deelnemend voetbalteam konden deelnemen aan de TOTO.

De TOTO is zelfs een favoriet gokspel van mensen die helemaal niets met voetbal hebben, en waarbij hun interesses dus heel ergens anders liggen. Wanneer jij goed bent in het inschatten van de prestaties van de individuele voetbalclubs kan je namelijk prima bepalen welke club er in een specifieke voetbalwedstrijd zal gaan winnen, verliezen of gelijk gaan spelen.

Ook kan een analyticus vaak van tevoren al voorspellen of er sprake zal zijn van een ‘handicap’ bij een wedstrijd. Een wedstrijd die met een man minder in het veld moet worden gespeeld valt zelfs te voorspellen wanneer de deelnemer aan de TOTO bekend is met de individuele kwaliteiten en zwaktes van de spelers.

Wat biedt de TOTO aan

TOTO wordt tegenwoordig georganiseerd door een overkoepelende organisatie, de Lotto. De Lotto biedt meerdere kansspelen aan die maandelijks, wekelijks, of dagelijks worden gehouden. De meest gespeelde kansspelen waarbij voetbaluitslagen worden voorspeld is nog altijd de voetbaltoto. Tegenwoordig is het meer bekend onder de noemer totoselect. Hierbij wordt ingezet op officiële voetbalwedstrijden. Aangezien er wekelijks ruim 110 wedstrijden in het betaalde voetbal worden gespeeld kan een speler inzetten op een bepaald aantal wedstrijden. Zo kan er worden gekozen om de uitslagen van 3, 4, 5 of 6 wedstrijden te voorspellen. De uitslagen die kunnen worden ingevuld zijn tegenwoordig 1, 2 of 3. Wanneer de deelnemer bij een wedstrijd een 1 invult gaat hij ervan uit dat het thuis spelende voetbalteam de wedstrijd zal winnen. Bij een 2 denkt de deelnemer dat het uit spelende voetbalteam er met de winst vandoor zal gaan. Bij een 3 gaat de deelnemer er vanuit dat er sprake zal zijn van een gelijkspel.

TOTO, voor alle sportliefhebbers

Niet iedereen is voetbalfan, en niet iedereen heeft verstand van de voetbalteams en hun individuele spelers. Daarom heeft de TOTO een variant voor andere sporten aan hun assortiment toegevoegd. Je kan nu ook inzetten op wedstrijden die in de tennis wereld worden gespeeld. Hierbij voorspel jij welke tennisser de wedstrijd zal gaan winnen, er is dan vaak geen sprake van een uit- of een thuiswedstrijd. Eerder vindt voorspelling bij tennis plaats in de vorm van een toernooi waarbij je in kan zetten. Darten is ook steeds populairder aan het worden onder het Nederlandse publiek. Daar waar darts eerst alleen werd bekeken en beoefend in de kroeg is het nu een sport van wereldformaat. Je kan dan ook inzetten op jouw favoriete darters. Basketbal, ijshockey, de motorsport en American footbal zijn ook sporten waarbij jij je voorspelling kan indienen. Je mag dan inzetten op nationale teams, maar ook op internationale wedstrijden kan worden ingezet. Bij deze sporten is vaak ook sprake van een handicap bij het team en ook hierop kan je inzetten. Dit zijn allemaal factoren die je winst bepalen en kunnen verhogen.

TOTO spelen; weet jij een wedstrijd te voorspellen

Wanneer je ziet hoe het voorspellen van een wedstrijd jou een geldbedrag kan opleveren begrijp je ook waarom de KNVB en de UEFA zo streng optreden tegen het begrip ‘matchfixing’. Het gokken op sportwedstrijden waarbij de uitslag wordt gemanipuleerd is iets wat bij de wet is verboden. Meedoen aan een kansspel zoals de sporttoto moet – net zoals meedoen aan een voetbal-, of andere sportwedstrijd – gebeuren op basis van fair play. Er moet dus volgens de regels worden gespeeld en er mogen niet opzettelijk gokkers worden benadeeld of bevoordeeld.

Jij kan meespelen met de sporttoto door het juist voorspellen van een aantal wedstrijden. Je kan meespelen op basis van een Single Betting of een Double Betting. Bij de Single Betting (die je op je deelnameformulier ziet staan met een S erbij) voorspel je alleen die wedstrijd, zonder dat je een andere wedstrijd voorspelt. Speel je op basis van een Double Betting, dan is die wedstrijd aangegeven met een D op je deelnameformulier.

Hoeveel weddenschappen kan je invullen op één deelnameformulier

Je kan een beperkt aantal weddenschappen invullen op één deelnameformulier. Per formulier kan je maximaal 9 weddenschappen afsluiten. Het is zaak dat je alle weddenschappen op een deelnameformulier juist invult. Eén juist voorspelde wedstrijd en 8 onjuist voorspelde wedstrijden betekent dus in jouw geval; geen winst. Op het moment dat je echter inzet op één juist voorspelde wedstrijd met het minimale inzet bedrag van 1 euro zal je winst ook minimaal zijn. Je loopt dus meer risico wanneer je inzet op meerdere wedstrijden, maar het bedrag wat je in totaal kan winnen is in het geval van meerdere wedstrijden ook veel hoger. Daarnaast kan je ook kiezen voor een hogere inzet per wedstrijd. Op die manier wordt deelname aan de TOTO een kostbaardere aangelegenheid, maar de uitbetaling wanneer jij wint zal ook aanmerkelijk hoger zijn. Over het algemeen vul je per sport waarop jij je weddenschappen plaatst één deelnameformulier in.

SPEEL NU